Maak je niet dik, Voeding, Leefstijl & Positieve Coaching

Irene Kuperis-Noordberger, leefstijlcoach, gewichtsconsulente, slaapcoach en stresscouncelor & mental coach


 gewichtsconsulente

slaapcoaching

stresscounselor

leefstijlcoach

Over mij

Mijn naam is Irene Kuperis-Noordberger, gediplomeerd gewichtsconsulente, leefstijlcoach & ervaringsdeskundige in afvallen en voeding. Óók ik heb in het verleden verschillende diëten geprobeerd, shakes gebruikt en pillen geslikt. Maar ik viel helaas steeds weer terug in mijn oude patroon zodra het dieet was afgelopen, met als gevolg dat ik snel snel weer op mijn oude gewicht was of zelfs meer. Het welbekende jo-jo effect was geboren. Ik was 20 kilo zwaarder dan dat ik nu weeg en was het zat om te worstelen met mijn gewicht!!

Over mij

Mijn naam is Irene Kuperis-Noordberger, gediplomeerd gewichtsconsulente, leefstijlcoach & ervaringsdeskundige in afvallen en voeding. Óók ik heb in het verleden verschillende diëten geprobeerd, shakes gebruikt en pillen geslikt. Maar viel steeds weer terug in mijn oude patroon, waardoor ik snel weer op mijn oude gewicht was of zelfs meer,
het welbekende jojo-effect. Ik was
20 kilo zwaarder dan dat ik nu weeg. En was het zat om te worstelen met mijn gewicht!!

Mijn blogs!

Eetrust

Eetrust

July 14, 20234 min read

Geef je lichaam en je darmen de rust om je eten te verwerken!!!

Ik weet nog heel goed dat toen ik de opleiding tot gewichtsconsulente in 2015 volgde, ons werd verteld dat het beste voor je lichaam is om het motortje te laten draaien. Dus verscheidene malen over de dag wat eten, zo at ik zelf 6 tot 7 keer op een dag.
Maar is dat daadwerkelijk wel zo goed voor je lichaam??

Volgens de laatste recentelijke onderzoeken is gebleken dat dit helemaal niet het beoogde effect geeft. In tegendeel zelfs, het zorgt ervoor dat je insulinegehalte steeds een piek ervaart en zo niet de rust krijgt die het nodig heeft om alles wat eten te verwerken. Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is, dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nog meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel moet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling. Onthoud dat zolang er insuline in je bloed circuleert, je lichaam stopt met het verbranden van vet. Een hoog insulinelevel zorgt voor een directe vetopslag.

Je lichaam is er eigenlijk niet voor gemaakt om 6 tot 7 keer per dag te eten. Evolutionair gezien aten we maar 2 en soms als 3 keer op een dag. Het was dan nog maar de vraag wat we konden van vangen als we op pad waren om te jagen in de natuur. En wat we dan aten is voornamelijk wat de natuur ons bood en dat waren vruchten, vlees/vis of groente. Zoals je ziet is dat echte OERVOEDING. Tevens was men veel meer in beweging dan tegenwoordig, gemiddeld zit men tegenwoordig 10 uur op een dag. Vroeger moest men op pad om voor onbewerkte voedsel te zorgen en tegenwoordig rij je snel in je auto naar de supermarkt met een overvloed aan bewerkt voedsel.
Als je kijkt naar de mensen uit de oertijd, waren deze mensen niet te dik. Ten eerste omdat ze veel in beweging waren en ten tweede omdat ze niet te vaak aten. Tegenwoordig heeft ongeveer de helft van de Nederlanders overgewicht. Een te hoog BMI wil ook niet alles zeggen, want volgende de nieuwe richtlijnen van oa Liesbeth van Rossum (voorzitten van de PON), moet men eerder kijken naar de buikomvang.
Een bodybuilder kan een heel hoog BMI hebben, maar juist een laag vetmassa. Spieren wegen zwaarder dan vet en des te meer spieren je hebt, hoe meer je lichaam in rust verbrandt. Dus kom in beweging en zorg dat je juist meer spiermassa kweekt.

In mijn praktijk werk ik met de eetrust methode, wat inhoudt dat ik mijn klanten leer om hun eetmomenten aan te passen naar bv 3 of 4 keer dag. Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam de tijd krijgt om alles te verwerken en dat je darmen en hormonen meer in balans raken.

Enkele tips om je eetmomenten te verminderen:

1.      Mocht je nu 6 of 7 keer per dag eten, bouw dit dan langzaam af. Eerst naar 5 of 6 keer om vervolgens dit te verlagen naar 3 of 4 keer op een dag. Het is heel belangrijk dat je dit in kleine stapjes doet, want anders heb je de neiging dat je het niet volhoudt en weer terugvalt in je oude patroon.

2.      Zorg dat je de maaltijden wat uitbreidt en voeg bij elke maaltijd wat groente of fruit toe. Mijn advies is om tussen de 300 en 500 gram groente op een dag te eten. Eet bijvoorbeeld een tomaat op je brood, een salade bij de lunch of een goed gevulde zelfgemaakte groentesoep.

3.      Mocht je toch trek hebben, neem dan eerst een glas water. En denk daarna, "Heb ik nu echt honger en als ik dit nu neem ben ik mijn lichaam dan aan het vullen of voeden?"

4.      Eet niet te mager, want vaak als je te mager eet, heb je snel weer honger.

5.      Eet niet teveel koolhydraten, maar we hebben ze zeker nodig. Ik ben geen voorstander van een koolhydraat arm dieet, want koolhydraten zijn onze brandstof. Zonder koolhydraten kunnen we niet functioneren, maar zorg er dan wel voor dat je de juiste koolhydraten eet, nl. de langzame koolhydraten. Zoals volkoren bruinbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.

6.      Probeer eens uit wat er gebeurt als je de maatlijden wat uitbreidt. Voeg bij elke maaltijd wat eiwitten toe. Eiwitten zitten bv in ei, kip, vlees, vis, zuivel, groente en peulvruchten. De tijd tussen 2 maaltijden kan hoogstwaarschijnlijk beter worden overbrugd zodra je de maaltijden wat uitbreidt. Daarnaast is ieder lichaam in staat om over te schakelen op de vetverbranding als er even geen eten voorhanden is.
We associëren een rommelend gevoel in onze buik vaak met dat we 'honger' hebben. Maar vaak is zo dat je darmen juist bezig zijn om alles te verwerken en het is helemaal niet erg om je eetmoment wat uit te stellen. Want dan gaat je lichaam juist over op de ververbranding.

Wil je naar aanleiding van het lezen van dit artikel meer weten over mijn werkwijze of over eetrust? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op via 06-48275255 of stel een vraag via de website en ik neem contact met je op.

Bronvermelding:
https://energiekevrouwenacademie.nl/insuline-het-hormoon-dat-je-vet-stevig-vasthoudt/

blog author image

Irene

Mijn naam is Irene Kuperis-Noordberger, gediplomeerd gewichtsconsulente, leefstijlcoach & ervaringsdeskundige in afvallen en voeding.

Back to Blog

Voedingsweekmenu's op maat

Voor wie makkelijk aan gezonde en lekkere recepten wil komen.

Kies dan voor mijn voedingsweekmenu's

Wat zeggen mijn klanten?

Ben je benieuwd naar mijn succesverhalen?

Natuurlijk kun je het van mij aannemen, maar het is natuurlijk veel beter om te horen wat mijn klanten te zeggen hebben! Nadat ik tientallen mensen heb geholpen om blij met hun lijf te worden heb ik daar uiteraard mooie recensies aan overgehouden! Schroom niet om even een kijkje te nemen. Misschien word jij wel mijn volgende succesverhaal!